!!! Acest site v-a avea pana la finalul acestui an o noua locatie si o noua infatisare. V-a multumim de vizita !!!

luni, 18 mai 2009

Manastirea Izvoru Muresului (HR)

Vezi intregul album cu: Manastirea Izvoru Muresului
Prezentare

Manastire de maici
Adresa: sat. Izvoru Muresului, com. Voslobeni, jud. Harghita
Acces: Este situata pe marginea lui DN12, intre orasele Gheorghieni si Miercurea-Ciuc la ??km respectin ??km fata de acestea. Pe partea dreapta a drumului daca vii dinspre Miercurea-Ciuc la 500m dupa centrul satului. In centrul se gaseste "Baza sportiva Izvorul Muresului" iar in spatele acesteia se gaseste Halta cu acelasi nume.
Ctitor: PS. Ioan Salajean
Anul zidirii: 1996
Hramul Bisericii: Adormirea Maicii Domnului
Pisanie: ""
Galerie de poze: aici

Cuvant

Ctitorie a Preasfintitului Ioan Selejan, episcopul si ingerul pazitor al Covasnei si al Harghitei, Manastirea Izvorul Muresului este "perla coroanei", intre lacasurile ortodoxe din Transilvania. Austera pe dinafara, cu ziduri cenusii de cetate medievala, ocroteste intre ele o biserica alba si feciorelnica, asezata in iarba ca o mireasa imbracata in ie romaneasca de nunta. La oarece departare, ca niste straji respectuoase, fac cerc in jurul ei chiliile manastirii si zestrea de acareturi desenate ferm pe un fundal de paduri. Locul pare o gura de rai, in lumina ninsa, de sfarsit de aprilie, incat te astepti sa-ti iasa in carare chiar Dumnezeu. Ba Il si vezi, cateodata, plimbandu-se prin gradina de stele, pe care le aprinde, noapte de noapte, deasupra bisericii. Semn de bine si de speranta, ca locul e sub puterea si paza Lui.
Trei anotimpuri, la Izvorul Muresului e foarte frig. Drept care, in afara de duminici si de marile sarbatori, cand slujbele se tin in biserica manastirii, randuielile monahale (slujbele celor noua ceasuri) se tin in paraclisul cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul, altminteri o biserica in toata puterea cuvantului. Inca de la intrare, ochii ti se lipesc de catapeteasma cioplita in lemn de tei, o broderie lucrata parca cu acul si nu cu dalta, de un mester atins si el, ca si stelele, de suflarea lui Dumnezeu. Seara, inaintea vecerniei, ultimele raze de soare picteaza catapeteasma cu aur, luminand arcadele pline de sfinti si de ingeri, ce par ca stau in ferestre, ascultand cu evlavie cantarile maicilor si murmurul rugaciunilor preotesti. Sfinti vii, imbracati in vesminte de purpura si insemnati cu aureole, trimisi ai cerului sa vegheze jarul credintei si nadejdea in Hristos. Poate din pricina asta, ca se stie ascultat de mai-marii lui Dumnezeu, glasul parintelui Emanuel creste tot mai mult in ardoare, vorbele-i par stropite cu apa vie, in vreme ce glasul maicilor se ridica in sus, ca si fumul, semn ca rugaciunea le-a fost primita in cer.
Rataciti prin curtea pustie a manastirii, cativa turisti straini au inlemnit cu picioarele-n iarba, vrajiti de magia vecerniei care se strecoara afara, prin usa intredeschisa a bisericii. Miroase a ingeri. A tamaie si-a rugaciuni.

Alte informatii

Poze pe OrtodoxiaTinerilor
Marinela Blog

Localizare pe harta

View Larger Map

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu