!!! Acest site v-a avea pana la finalul acestui an o noua locatie si o noua infatisare. V-a multumim de vizita !!!

marți, 24 februarie 2009

Manastrea Ceahlau (NT)

Vezi intregul album cu: Manastirea Ceahlau
Prezentare


Manastire de calugari
Adresa: - com. Ceahlau jud. Neamt
Acces:
- Este la cea mai mare altitudine dintre manastirile din Romania situata la peste 1700m in muntii Ceahlau. Se gaseste in imediata vecinatate a cabanei Dochia intre varfurile Toaca (1904m) si Ocolasu Mare (1907m). Nu se poate urca nu masina sau alte vehicule. Accesul facanduse doar pe jos, pe traseele turistice la 4 ore dinspre Durau, 3 ore dinspre Izvorul Muntelui (se afla la 16 km de orasul Bicaz), sau 3 ore dinspre Neagra (Cel mai aprope de Lacul Rosu). Este un traseu greu pe timp de iarna, nerecomandat turistilor neechipati (necesita coltari si piolet). Pe timp de vara trebuie sa avezi grija la vipere.

Ctitor: Î.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Anul zidirii: 1993
Hramul: - Schimbarea la Fata si Stefan cel Mare

Pisanie: "Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu lucrarea Sfântului Duh, S-a ridicat această sfântă biserică mânăstire cu hramul <la Faţă >> şi <>, în memoria sihaştrilor călugări şi călugăriţe care s-au nevoit în aceste părţi de-a lungul vremurilor, coborând prin rugăciune, cerul pe pământul Moldovei şi înălţând sufletele oamenilor în împărăţia lui Dumnezeu"
Galerie de poze: aici

Istoric

Din cele mai îndepătate timpuri, în jurul muntelui Ceahlău au existat numeroase schituri sau peşteri cu pustnici, călugări şi călugăriţe. Unele au fost mistuite de foc, de avalanşele de zăpadă sau de stâncile prăvălite peste ele. A supravieţuit timpurilor numai mânăstirea Durău. Sunt cunoscute din lucrările de specialitate schiturile pentru călugăriţe: Casiana Ceahlău, din secolul al XVIII-lea, desfiinţat în secolul al XIX-lea; Răpciuni Ceahlău, cu hramul “Sfântul Ioan Teologul”, fondat la începutul secolului al XVIII-lea; Sofia Ceahlău, din secolul al XVIII-lea, desfiinţat în secolul al XIX-lea. Pentru călugări au fost schiturile: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil Răpciuni, fondat înainte de 1773, transformat apoi în parohie în secolul al XIX-lea; Gura Bicazului, început în secolul al XIX-lea, acum dispărut; Sfânta Treime din Poienile de sub Ceahlău, fondat în 1599 de Iremia Movilă, de asemenea dispărut.
În 1992, Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a iniţiat înfiinţarea mânăstirii pe Ceahlău, fiind principalul ei ctitor. Aşezământul este construit pe un platou al muntelui înconjurat de mari stânci. Foarte aproape de mânăstire se află cabana Dochia şi Staţiunea meteorologică Toaca. Materialele de construcţie au fost transportate cu elicopterele Armatei Române. În august 1993 construcţia bisericii a fost terminată. În pridvor, deasupra uşii de intrare în pronaos, este pisania, scrisă în marmură, care consemnează întreaga istorie a mânăstirii după cum urmează:
“Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu lucrarea Sfântului Duh, S-a ridicat această sfântă biserică mânăstire cu hramul <la Faţă >> şi <>, în memoria sihaştrilor călugări şi călugăriţe care s-au nevoit în aceste părţi de-a lungul vremurilor, coborând prin rugăciune, cerul pe pământul Moldovei şi înălţând sufletele oamenilor în împărăţia lui Dumnezeu”
Biserica a fost făcută de credincioşii ortodocşi români din comuna Ceahlău şi din alte localităţi din împrejurimi, cu binecuvântarea şi purtarea de grija a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, cu osteneala protoiereului Mihai Damian şi a vieţuitorilor acestei mânăstiri. Transportarea ei s-a realizat cu ajutorul elicopterului, pe cheltuiala Armatei Române şi a prinţului Dimitrie Sturza. Pomelnicul, cuprinzând numele echipajului, precum, şi a altor binefăcători, se află în proscomidiarul din Sfântul Altar.
Împodobirea bisericii cu sculpturi şi cu icoane s-a făcut de Arhiepiscopia Iaşilor, familia Dr. Lăncrăjan Popescu din Basel, Elveţia, precum şi din daniile mai multor credincioşi din Iaşi şi din alte părţi. Sculptura a fost executată de echipa profesorului Alexandru Huţanu, iar icoanele au fost pictate de Arhimandritul Vartolomeu Florea. Clopotul a fost donat de mânăstirea Sihăstria Neamţ, iar electrificarea mânăstirii a fost făcută de dr. ing. Constantin Apostol.
Sfinţirea acestei biserici mânăstiri s-a făcut în anul 1993, în ziua de 28 august, de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.


Alte informatii

Ortodox

Localizare pe harta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu